Αποβολή και Κύτταρα Φονείς (ΝΚ) – Νέα επιστημονική πρόταση με ελληνική υπογραφή
Η αποβολή εμβρύου είναι ο κύριος φόβος των γυναικών που περιμένουν παιδί. Μία στις 4 κυήσεις μπορεί να καταλήξει σε αποβολή τις πρώτες 20 εβδομάδες, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιος αρχικός εμφανής λόγος.
Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, ορμονικές ή μεταβολικές διαταραχές, θρομβοφιλία, λοιμώδεις παράγοντες και ανοσολογικές ανισορροπίες, είναι οι βασικοί λόγοι που προκαλούν μία αποβολή, όπως αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος a. Praticien Attaché CHU Cochin, Paris και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ.
Έρευνες έχουν δείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις των χαμένων εμβρύων οι απώλειες είναι ανοσολογικής αιτιολογίας (αλλοάνοσες).
Στις αλλοάνοσες αποβολές, το έμβρυο αναγνωρίζεται ως ξένο από τη μητέρα, αφού το μισό γενετικό υλικό προέρχεται από το σπέρμα του πατέρα και εκείνη το «απορρίπτει».
Έλληνες επιστήμονες βασιζόμενοι στις έρευνες που έχουν γίνει για τους παράγοντες που οδηγούν σε μία αποβολή, έχουν καταφέρει μετά από μελέτη 7 ετών, να περιορίσουν την πιθανότητα αποβολής ανοσολογικής αιτιολογίας.
Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι μία κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία συμβάλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε φυσιολογικές συνθήκες και έχουν το χαρακτηριστικό όνομα Natural Killer Cells (NK) – Κύτταρα Φονείς , μπορεί να επιτεθούν στο έμβρυο γιατί το αναγνωρίζουν ως εισβολέα και το θανατώνουν προκαλώντας αποβολή της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει όταν τα ΝΚ κύτταρα είναι υπερδραστήρια ή αυξημένα στο αίμα της μέλλουσας μητέρας.
Ο προστατευτικός ρόλος των λιπαρών οξεών
Η ελληνική ερευνητική ομάδα, ανέπτυξε μία φόρμουλα για την εξισορρόπηση των συγκεκριμένων κυττάρων πριν τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, περιορίζοντας τις πιθανότητες αποβολής, ανεξάρτητα από το αν η σύλληψη έχει γίνει με φυσικό τρόπο ή με μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Οι κλινικές μελέτες για τα ΝΚ κύτταρα και την φόρμουλα της RODI Fertility® που αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες, έχουν ανακοινωθεί σε πολλά ιατρικά συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Τα συμπληρώματα διατροφής της σειράς RODI NK με περισσότερα από 40 σπάνια λιπαρά οξέα και βιταμίνη D3, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να μην αυξάνονται και να μην υπερλειτουργούν τα ΝΚ κύτταρα.
Όπως παρουσιάζεται από την εταιρεία RODI Fertility® “οι αυξημένες ομάδες ΝΚ στο αίμα έχουν συσχετιστεί με αποβολές χρωμοσωμικά φυσιολογικά εμβρύων και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση. Γνωρίζουμε από μελέτες ότι μία διατροφή βασισμένη σε λιπαρά οξέα φαίνεται ότι έχει κατασταλτική επίδραση στον αριθμό και τη δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ.
Στη μελέτη που έγινε ανάμεσα σε 42 γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας και αυξημένα ΝΚ, η καθημερινή λήψη ενός πλούσιου συμπληρώματος λιπαρών οξέων για μία περίοδο 40 ημέρων μείωσε το ποσοστό των κυττάρων ΝΚ από 19,5% σε 15,2%, ενώ η αυξημένη τοξικότητα των κυττάρων ΝΚ εξισορροπήθηκε σε όλες τις γυναίκες, στο ίδιο διάστημα”
Εξέταση για τα Κύτταρα – Φονείς
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ποιες γυναίκες μπορούν να ευεργετηθούν από το πλούσιο μείγμα των σπάνιων λιπαρών οξέων σε συνδυασμό με βιταμίνη D3 και αντιοξειδωτικά και πως μπορεί μία γυναίκα να γνωρίζει από πριν, αν έχει αυξημένη δραστηριότητα των κυττάρων ΝΚ οπότε κινδυνεύει να αποβάλει.
Μία απλή εξέταση κυτταρομετρίας ροής για την ανίχνευση διαταραχών των ΝΚ κυττάρων χρησιμοποιείται σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μία γυναίκα έχει αυξημένη πιθανότητα αποβολής εμβρύου από αλλοάνοση αιτιολογία, εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος και καταλήγει τονίζοντας ότι “αυτή η ανακάλυψη με ελληνική υπογραφή, είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού περιορίζει μία από τις βασικές αιτίες αποβολής”.
When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.